My solos

Laag bij de Gronds (1998-2001)

Tekst en muziek Jacqueline Kerkhof / Regie Madeleine Matzer

Laag bij de Gronds is bevolkt met personages die hun angsten trachtten te bezweren met bizarre fascinaties. Alle personages keren zich uiteindelijk tegen Jacqueline Kerkhof zelf, en gaan in staking omdat zij vinden te weinig erkenning van Kerkhof zelf te krijgen. De buikspreek-act van Priscilla, Jolanda de onfortuinlijke teckel die het zwaar te verduren heeft van de herdershond aan de overkant, de ode aan de mossel, en, natuurlijk de negers; ze zijn er allemaal. Nu nog wel, ja.

Wasem (2001-2003)

Tekst en muziek Jacqueline Kerkhof / Coach Pieter Bouwman

In de Maastrichtse volkswijk overlijdt Bettie, een uitgerangeerde revueartiest. De omstandigheden waaronder zij sterft, roepen nogal wat vragen op. Waarom had zij een vis op schoot, een Brasem?

Omdat niemand weet hoe het precies zit, krijgt de fantasie van de buurtbewoners behoorlijk de vrije loop om te fantaseren over de oorzaak en de reden van Betties’ dood. Gaandeweg de voorstelling blijkt de hoofdpersoon zélf medeverantwoordelijk voor dit tragische overlijden.

Ben je verantwoordelijk voor je buren?

In deze voorstelling heeft ‘effe geen tijd’ in ieder geval grote gevolgen.

Vleesbingo (2004-2006)

Tekst en muziek Jacqueline Kerkhof / Arrangementen Roderik Povel / Coach: Maarten van Mourick

Vijf mensen zitten vast in een lift, ergens in een overheidsgebouw in Den haag. Allemaal hebben zij een rekening met de minister president te vereffenen. Zijn zij daar toevallig samen? Het lijkt van niet, aangezien de premier diezelfde middag zijn complete rechterbeen verliest.

Vleesbingo gaat over hoe een kleine gemeenschap wraak neemt op een besluiteloos leider. Over de onbegrepen verhouding tussen politiek en burger, over onze vergeten rechten en plichten en over de bijzondere relatie die de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland met elkaar hebben.

Angsthaas 2007-2009

Tekst en muziek Jacqueline Kerkhof / Regie Vincent van den Elshout


Een rivier, een dijk en een bouwput. In dat decor ontmoeten drie generaties Nederlanders elkaar.

We weten allemaal dat we kwetsbaar zijn voor het water, dat in ons land in overvloed aanwezig is. En toch bouwen we vlak naast rivieren, en onder de zeespiegel alsof we de baas zijn over de natuur.

Wat we ook lijken te vergeten; de wankele samenhang van ons volkje. In drie generaties zijn we dusdanig ver verwijderd van elkaar geraakt, dat we aan elkaar in ieder geval ook geen houvast kunnen ontlenen. Er is geen wij.

Er is wel water, en veel ook.

My theater projects

Denk aan Mij door De Nel (2010-2011)

Tekst Hetty Heyting / Regie Victor van Swaay

Spel Sjoera Retèl, Irene Kuiper, Hetty Heyting, Jacqueline Kerkhof

Je ex-man nodigt je uit, in het oude vertrouwde vakantiehuis in Frankrijk. Je zit nu zo goed in je vel, dat je gaat. Maar er komen nog drie andere ex-vrouwen opdagen.

Het uitje met weemoedige herinneringen blijkt al gauw een confronterende nachtmerrie. Er laait van alles op: hormonen, jaloezie, wraak, hebzucht, spijt en vooral: de ontluisterende waarheid.

Vier totaal verschillende vrouwen (van dezelfde ex) raken verwikkeld in een schaamteloos conflict vol hilarische rivaliteit en typische wijvenstreken.

Midzomernachtsdroom (2012)

Tekst Shakespeare / Regie Sybrand van der Werf

Spel Gelegenheidsensemble met o.a. Roderik Povel, Tamara Jongerden, Stan Ras en Jacqueline Kerkhof

In de sprookjesachtige tuinen van de Heerenhof in Maastricht, speelt dit gelegenheidsensemble natuurlijk ook tijdens midzomernacht, het beroemde liefdesverhaal van Shakespeare. In een speelse vertolking, te midden van het wellustige groen van de tuinen, volgen we de liefdeszoektocht van aardse en bovenaardse wezens.

Dit droomspel over de liefde eindigt met het huwelijksfeest waarop een zooitje ongeregeld het vermaarde toneelstuk binnen het toneelstuk over de tragedie van Pyramus en Thisbe opvoert.

Dwars door Maastricht, Toneelgroep Maastricht (2012)

Choreografie Jan van Opstal

Spel Gitta Fleuren, Hans van Leipzig, Mariël Vaartjes, Rutger Remkes, Roderik Povel, Hans Trentelman, Mieneke Bakker, Jacqueline Kerkhof, Muziek accordeonsextet Aerophonic, Roderik Povel

IDe ondertunneling van de A2 is een ingrijpende operatie. Het verkeer gaat straks ondergronds van noord naar zuid en vice versa. Het leven erboven is omgewoeld en moet een nieuwe plek vinden. Dat geldt zeker voor de bewoners direct naast de snelweg, o.a. in de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Acteurs van Toneelgroep Maastricht zochten, in samenwerking met een aantal wijkbewoners, naar een manier om deze ingrijpende operatie vorm te geven. Springend, rennend, zingend, struikelend over losliggende stoeptegels en in het stof bijtend.

Er word op een aantal verschillende locaties gespeeld en het eerste deel vind plaats in de openlucht.

Een sneeuwwitte kerst (2013-2014)

Regie Kiek Wishaupt / Muziek Jacqueline Kerkhof (door Suikerwolf i.s.m. toneelgroep Maastricht)

Spel Stan Ras, Ron Leenders, Esther de Koning en Jacqueline Kerkhof

In deze vrolijke familievoorstelling heeft iedereen een rol. Ook zij die normaal nooit in het spotlicht mogen staan. Een sneeuwwitte Kerst is een troostrijk, muzikaal, komisch sprookje voor iedereen die zich in het leven wel eens een figurant voelt.

Het is kersttijd. Een magische tijd. Chris, Erna, Antwan en Van Saksen zijn bezig het kerstverhaal op te voeren. Ze hebben een heel klein rolletje, maar ze moeten toch keihard werken om zowel vóór als achter de schermen de boel niet in het honderd te laten lopen. Als bij toverslag ook Sneeuwwitje nog eens op de proppen komt, is de chaos compleet. Drie wijzen, zeven dwergen, een ezel en een pissige stiefmoeder. Ga d’r maar aan staan.